Înărița ( Carduelis flammea)

Înărița vine iarnă la noi din nord,nord-est iar o subspecie a ei ,înărița roșie mică acantis flammea cabaret)de talie mai mică și puțîn mai viu colorată ,originară din apusul Europei,apare mult mai rar ,în timpul iernilor mai aspre .

Înărița ( Carduelis flammea)

Mai poartă și numele de țînțar ,pasărea inului după loc și regiune.

are o lungime în medie de 12,5cm ,coloritul este brun_cenusiu cu striuri longitudinale fine,pe spate și pe partea de sus a aripilor ,creștetul roșu aprins ,iar bărbia cu o mică pată neagră.În rest pieptul și abdomenul mai deschise cu nuanțe roșcate atît pe piept ,gușă,cît și în regiunea inferioară a spatelui .

Laturile piptului sînt striate longitudinal la ambele sexe.

Femele ,sînt asemănătoare ,dar nu au nuanță roșcată pe piept și pe spatele inferior .

ALIMENTAȚIE:

hrană că și la celelalte specii de indigeni este alcătuită din diferite semințe și muguri.

Reproducerea :

cuibul și ponta asemănătoare celorlalte fringilide mai ales cu a cineparilor,înărița cuibarind într-un fel de colonii mai dispersate sau asociații de cuiburi în zone cu tufărișuri .

Înărița ( Carduelis flammea)

Cîntecul propiu zis este alcătuit dintr-un șir de triluri ,intercalate cu strigăte și chemări de zbor ,fiind adesea auzit în timpul zborului,un fel de ,,tieu-tieu-tieu-tieup; rapide și prelungi.

Cu privire la posibilitatea de a realiza hibrizi dintre masculi de înărița x femele de canari se pot face însă trebuie reținut faptul că aceste păsări nordice se aclimatizeaza mai greu în colivii și voliere necesitînd un timp mai îndelungat pentru inblinzire .

Hibrizii obținuți au o colorație aurie a piptului,mentinindu-se și pată roșie sau roză pe cap .Împerecherea făcută în clocitoare sau voliera ,face că masculii să se comporte bine în timpul reproduceri unii participînd chiar și la hrănirea puilor.

foto: Mihai Baciu

Thumbnail

Articolul anterior
Gască de...

Thumbnail

Articolul următor
Ciocârlia...