Despre Delta Dunarii

Delta Dunării, România, reprezintă un ultim paradis natural european, o adevărată rețea de canale, lacuri, ostroave și garle, păduri cu aspect tropical un amalgam de culturi și etnii, o mare diversitate de vietăți, peste care tronează, că un rege, maiestuosul pelican. Iubitorii de natură și liniște își pot găsi refugiul aici, ascunzându-se în hatisurile de lacuri și canale care-i poartă într-o lume de vis, încă nedistrusa de intervenția ucigătoare a omului.

Cu o suprafață de aproximativ 5050 km pătrați, Delta Dunării se situează pe locul secund în Europa, după Delta Volgăi, formându-se acum 10000 de ani la gurile de vărsare ale Dunării în Marea Neagră. Dunărea care izvorăște din Germania, din Munții Pădurea Neagră traversează teritoriile a zece țări și după o călătorie de 2860 de km își găsește odihnă varsându-se alene prin trei brațe principale în Marea Neagră (Chilia, Sulina, Sf. Gheorghe).

Delta Dunării este limitată la sud-vest de podișul Dobrogei, la nord formează granița cu Ucraina, iar în est se varsă în Marea Neagră. Delta Dunării este traversată de paralela de 45° latitudine N și de meridianul de 29°, longitudine E. Delta ocupă, împreună cu complexul lagunar Razim – Sinoe 5050 km², din care 732 km² aparțin Ucrainei, Deltei românești revenindu-i o suprafață de 2540 km². Datorită celor 67 milioane de tone aluviuni aduse de Dunăre, Delta Dunării crește anual cu aprox. 40 m².

Dunărea ajunsă la Pătlăgeanca se bifurcă în două brațe, Brațul Chilia la nord și Brațul Tulcea la sud, braț care mai apoi. la Ceatal Sfantu Gheorghe, se desparte în Brațul Sulina și Brațul Sfântul Gheorghe.

Brațul Chilia, formează granița cu Ucraina, și transportă pe cursul său de o lungime de 104 km², 60% din apele și aluviunile Dunării.

Brațul Sulina este situat în mijlocul Deltei, și spre deosebire de Chilia, are un curs rectiliniu, fiind permanent dragat și întreținut pentru navigația vaselor maritime. Are o lungime de 71 km și transportă 18% din volumul de apă al Dunării.

Cursul Brațului Sfântul Gheorghe este orientat spre sud-est și se desfășoară pe 112 km, transportând 22% din debitul Dunării. La vărsare formeaza insulele Sacalin considerate un început de deltă secundară. Delta Dunării (cu excepția deltei secundare a brațului Chilia) face tradițional parte din Dobrogea, dar în Antichitate și Evul Mediu, litoralul se afla mult mai la apus (între Chilia Veche și Murighiol pe vremea lui Strabon, între Periprava și Lacul Dranov în epoca bizantină), astfel încât hărțile istorice care reprezintă Dobrogea cuprinzând toată Delta actuală, sunt geomorfologic false.

Întreg teritoriul este declarat în anul 1990 Rezervație a Biosferei, inclusă în patrimoniul mondial și este administrat de către o instituție cu sediul în Tulcea(str. Portului nr 34 A; www.ddbra.ro), condusă de un guvernator.

Obiectivul principal al ARBDD este în principal cel de a conservă și proteja imensul patrimoniu natural existent în acest colț de răi al lumii.

Fauna deltei cuprinde numeroase specii de păsări, mamifere, reptile, amfibieni precum și 3018 specii de nevertebrate.

Ornitologii pasionați au posibilitatea de a admira de-a lungul unui an, un număr de 350 de specii de păsări, multe dintre acestea fiind foarte rare în Europa.

În timpul migrației de primăvară (15 aprilie-15 iunie) cea mai atractivă și mai interesantă perioada de birdwatching (că și august -septembrie), la un traseu organizat de 8-10 zile pot fi observate în medie un număr de aproximativ 140-160 de specii de păsări.

Pasărea simbol a deltei este pelicanul, reprezentat fiind de catre cele două specii europene: pelicanul creț și pelicanul comun.

Alte specii interesante pentru delta sunt: șoimul dunărean (Falco cherrug), codalbul (Haliaeetus albicilla), soimuletul de seară (Falco vespertinus), gașcă cu gât roșu (Branta ruficollis), dumbrăveancă (Coracias garrulus), prigoria (Merops apiaster), ciocănitoare de grădina (Dendrocopos syriacus), tiganusul (Plegadis falcinellus), lopatarul (Platalea leucorodia), etc…

Dintre mamifere amintim vidra europeană (Lutra lutra), una dintre cele mai bogate populații din Europa, pisica sălbatică (Felix silvestris), câinele enot (Nyctereutes procyonoides), porcul mistreț (Sus scrofa), etc..

Reptilele sunt și ele bine reprezentate de șarpele de apă (Natrix tessellata) și șarpele de casă (Natrix natrix), broască țestoasă de uscat (Testudo graeca) și broască țestoasă de apă (Emys orbicularis), precum de de o varietate de specii de șopârle.

O altă bogăție naturală a deltei sunt peștii, dintre speciile cele mai des întâlnite amintim: crapul (Cyprinus carpio), somnul (Silurus glanis), știucă (Esox lucius), șalăul (Stizostedion lucioperca), sturionii (familia Acipenseridae), etc…

Delta Dunării are o populație de aproximativ 15000 locuitori, cea mai mare localitate fiind orașul Sulina, care are circa 5000 de locuitori.

Populația majoritară este formată din români care conviețuiesc că într-un modern „Turn Babel” împreună cu peste 15 minorități (lipoveni, ucraineni, turci, tătari, greci, ruteni, italieni, etc..).

Tulcea turistică Orașul Tulcea (Aegyssus în antichitate), poartă de intrare în Delta Dunării, oferă vizitatorilor numeroase puncte de interes turistic, cele mai interesante fiind cu siguranță cele patru muzee (artă, arheologie, etnografie, științele naturii).

Evident că, luând orașul la pas, puteți descoperi și alte obiective care va vor atrage atenția si încânta ochiul, că avanpremieră a spectacolului care va urma-DELTA DUNĂRII. Muzeul de stiinte naturale este un obiectiv de neratat in Tulcea.

WhatsApp Logo