Barza neagră (Ciconia nigra)

Content Image

Barza neagră ( Ciconia nigra ) sau cocostarcul negru este mult mai rar întâlnită decât barza albă. Este o specie specifică Europei de Est și Peninsulei Iberice însă poate fi întâlnită sporadic în toată Europa Continentală. Cea mai mare concentrație de berze negre se află în Ungaria, în pădurile inundabile de pe malul Dunării. Barza neagră preferă pădurile cu copaci bătrâni din apropierea văilor râurilor sau a terenurilor mlăștinoase. Este o pasăre migratoare care ne părăsește toamna pentru a iernă în Africa și se întoarce primăvară, de obicei la aceleași locuri de cuibărit. Exemplarele din Peninsula Iberică nu migrează.

Barza neagră are penajul aproape complet negru, cu reflexii metalice verzi și violete. Doar abdomenul este alb. Picioarele și ciocul sunt lungi, cu o coloratie roșie-portocalie puternică. Exemplarele tinere au ciocul negricios iar picioarele gălbui. Lungimea corpului este de 90-100 cm, anvergură aripilor de 1,1 – 1,45 cm iar greutatea de 2,5 – 3 kg.

Barza neagră se hrănește cu pești, insecte, broaște, șerpi pe care le prinde mergând încet prin apă puțîn adâncă sau prin terenurile mlăștinoase.

De regulă, berzele negre își fac cuibul la înălțime în copacii bătrâni și mai rar pe stânci, în locuri greu accesibile. Pot ocupă și cuiburile părăsite ale unor răpitoare mari. Cuibul este o structura masivă de crengi de diferite mărimi. Femelă depune 2-4 ouă într-o singură serie pe an. Perioada de incubație este de aproximativ 30 de zile. Ambii părinți participa la creșterea puilor care au penajul gata de zbor după aproximativ 60 de zile.

Pentru că este rară, barza neagră este o specie greu de fotografiat. Se pot obține cadre foarte reușite în apropierea locurilor de cuibărit. Vânătoarea la această specie este interzisă.

foto: Mihai Baciu

Thumbnail

Articolul anterior
Lebăda de vara...

Thumbnail

Articolul următor
Stancuta ( Corvus...

WhatsApp Logo