Lebăda de vara (Cygnus olor)

Content Image

Lebădă de vara sau lebădă mută (Cygnus olor) este o pasăre mare ce măsoară 144-158 centimetri. Lungimea aripilor deschise este de 2-2.5 metri. Atât femela cât și masculul seamănă destul de mult că înfățișare, însă masculul este de obicei mai mare. Lebădă de vara are penajul alb și prezintă un nod în partea superioară a ciocului. Acesta este de culoare portocalie, fiind negru la baza. Capul și gâtul pot avea câteodată o culoare mai închisă din cauza apei și al noroiului ce conține fier.

Lebădă de vara sau lebădă mută (Cygnus olor) nu migrează în masă, iar iarnă pot fi găsite mai mult de 100 de exemplare în apele sărate. În zbor, poate atinge o viteză de 80-85 km / ora.

Lebădă de vara sau lebădă mută se hrănește preponderent cu vegetație acvatică și în proporții mai mici cu insecte acvatice, peste și broaște. Lebădă de vara nu se scufundă pentru a prinde hrană, ci doar bagă capul în apă, fiind ajutată și de gâtul lung. De obicei, lebădă de vara înoată în apele adânci, acolo unde nu sunt rate sau alte păsări de apă și prin urmare nu concurează cu acestea când vine vorba de hrană.

Cu toate acestea, lebădă de vara concurează cu alte specii de lebădă pentru hrană pentru că împart aceleași obiceiuri.

Lebădă de vara trăiește în nordul emisferei nordice, iar pe timpul iernii migrează către nordul emisferei sudice. În România, se pot vedea din când în când lebede de vara și pe timpul iernii, acolo unde apă nu îngheață. A fost introdusă cu succes în America de Nord unde este foarte răspândită și trăiește permanent în câteva regiuni.

Lebădă de vara este una dintre cele mai populare specii de lebede din sălbăticie, parcuri sau locurile native. Iarnă este foarte întâlnită în apele marine, lacuri și iazuri.

Lebădă de vara sau lebădă mută este o pasăre mare și agresivă. Această este rareori prădată și doar când este prea bratana sau bolnavă. Cu toate acestea, cele mai vulnerabile sunt ouăle și puii care ajung pradă pentru ratoni, nurci și alte mamifere. De obicei părinții stau foarte aproape de pui sau ouă pentru a le apară.

foto: Mihai Baciu

Thumbnail

Articolul anterior
Lebăda de iarnă...

Thumbnail

Articolul următor
Barza neagră...

WhatsApp Logo