Satele din Delta Dunarii

Satele Deltei

In afara localitatilor descrise deja, in Delta Dunarii gasim si alte sate, unele pastrate intr-un traditionalism unic, cu case vechi, viu colorate, specifice artei rusesti-lipovenesti, cu adaposturi pentru animale domestice invelite in stuf, cu locasuri pentru barci construite la marginea canalelor si baltilor.
Pe malul bratului Sfantu Gheorghe gasim satele: Baltenii de Jos si Baltenii de Sus, apoi Murighiol. Mai in aval, gasim satele surori: Dunavatul de Jos si Dunavatul de Sus

Despre Murighiol

Numit de turci „Lacul Violet„, localitatea Murighiol este situata in partea de sud-est a judetului, la 45 km de municipiul Tulcea pe sosea si 53 km pe apa. Din punct de vedere administrativ, apartine de comuna cu acelasi nume alaturi de satele: Plopul,situat la o distanta de 6 km; Sarinasuf, la 10 km; Colina, la 13 km; Dunavatu de Sus, la 5 km; Dunavatu de Jos, la 8 km si Uzlina, la 6 km.

Numele localitatii deriva din cuvintele de origine turca moru, mori (albastru) si ghiol (lac). Prima atestare documentara a localitatii, cu numele de Mor-Kasim, apare in registrele turcesti din 1543; documentele turcesti din 1864-1877 mentioneaza numele asezarii sub forma Mori-gol.

Localitatea a fost fondata de tatarii veniti din Crimeea; ei au aici gasit pamant bun de cultura si de pasunat, fara a plati dari catre statul otoman. In urma razboiului din 1877-1878 cea mai mare parte din populatia mahomedana s-a retras, iar asezarea a fost ocupata de rusii-lipoveni din comunele invecinate, Caraorman si Uzlina, a caror ocupatie principala era si este pescuitul.

Urmele arheologice descoperite in zona dateaza din prima si a doua epoca a fierului, epoca romana si perioada medievala.

Cel mai important obiectiv istoric este cetatea Halmyris situata pe un promontoriu stancos, la 2,5 km est de Murighiol, pe malul drept al bratului Sfantu Gheorghe.

Cercetarile arheologice au scos la iveala pe acest promontoriu urme arheologice din secolele VI-I i. Hr. Cetatea propriu-zisa a cunoscut mai multe etape evolutive: fortificatie romana de pamant (ultimul sfert al sec. I p. Hr.), castru de piatra (inceputul sec. II – al treilea sfert al sec. III p. Hr.), fortificatie romana tarzie (al treilea sfert al sec. III – primul sfert al sec. VII p. Hr.); langa cetate, spre vest se afla o intinsa asezare civila din aceeasi perioada.

Despre Mila 23

Localitatea Mila 23 este situată în nordul judeţului Tulcea, la o distanţă de 53 km de Tulcea şi aparţine de comuna Crişan, fiind accesibil doar pe calea apei. Ocupaţia principală a locuitorilor de aici este pescuitul, aceştia fiind amestecaţi, pe de-o parte români, pe de altă parte ucraineni, ruşi, lipoveni şi pe alocuri, turci.

Localitatea Mila 23 se mândreşte cu unul din locuitorii acesteia, pe nume Ivan Patzaichin, medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de vară de la Munchen din 1972, precum şi la Olimpiada de la Moscova din anul 1980.

Aşezarea tulceană se află chiar în Delta Dunării, ceea ce-i conferă posibilitatea dezvoltării activităţilor de turism pe teritoriul său. Localitatea dispune de o reţea destul de modestă a unităţilor de cazare, majoritatea locurilor de cazare disponibile fiind concentrate la pensiunile şi vilele turistice existente aici, existând o ofertă şi din partea localnicilor, care invită vizitatorii aflaţi în concediu să înnopteze chiar în casele lor.

Localitatea Mila 23 dispune de câteva obiective turistice, majoritatea fiind în împrejurimile ei, precum Centrul Etnografic, Lacul Fortuna, Lacul Gorgova, Gârla Păpădia, Gârla Sontea şi Canalul Litcov, aici fiind practicat pescuitul sportiv.

Accesul în localitatea Mila 23 se face numai pe apă, prin intermediul ambarcaţiunilor de mici dimensiuni.

Localitatea Mila 23 aparţine, din punct de vedere administrativ, de comuna Crişan, fiind situată la o distanţă de aproape 9 kilometri de reşedinţa de comună. Astfel, localitatea Mila 23 este printre cele mai cunoscute sate tulcene, amplasarea lui fiind chiar în inima Deltei. Ca localizare, Mila 23 se învecinează cu satul Gorgova în sud, Fântâna Dulce în nord-vest, Crişan în sud-est şi Câşliţa în nord.

Numele localităţii Mila 23 provine de la mila marină ce era alocată zonei, marcând distanţa pe vechiul braţ Sulina. Incursiunile arheologice realizate aici în colaborare cu arheologi din Franţa au scos la iveală artefacte datând din perioada culturii Gumelniţa, mai precis perioada 4400-4300 î.Hr. După ce au fost supuse studiilor riguroase artefactele descoperite aici, s-a descoperit principala ocupaţie a locuitorilor zonei, aceasta fiind agricultura, şi în paralel, creşterea animalelor. Practic, în urma descoperirilor arheologice se poate proba continuitatea locuirii pe aceste meleaguri, în ciuda faptului că Delta Dunării este cea mai tânără porţiune de pământ românesc.

WhatsApp Logo