În ultimii ani, storceagul a intrat în meniul aproape tuturor pensiunilor și restaurantelor deltaice. Totuși, nu multă lume știe ce este cu adevărat și, mai ales, cum se prepară.
Am avut ocazia să mănânc acest fel de mâncare acum mulți ani, când străbăteam ca un ranger teritoriul Deltei, și așa, la Sfântu Gheorghe, la malul mării, într-o gospodărie a unui fost coleg, am mâncat pentru prima dată această ciudată mâncare. Ce deliciu…
Aș spune că este o supă mai groasă sau o tocană mai subțire, gătită neapărat cu sturion dezosat, tăiat în bucăți. În funcție de gospodărie, se pun morcovi, ardei, ceapă, dar musai se dregă cu chisleag, lapte de vacă proaspăt pus la fermentat.
Denumirea îi vine de la sturionii mici, numiți de către pescari „starceak„. Inițial preparat doar în zona satului Sfântu Gheorghe (numit cândva Katarletz), storceagul a cucerit definitiv bucătăria deltaică, făcând acum deliciul celor care ne calcă pragurile sau punțile vapoarelor.