Într-o altă cratiță se pun la călit cepele tăiate felii, ardei capia sau gras, felii și aceștia, morcov tăiat rondele subțiri. Neapărat niște boabe de piper, un ardei iute cât să piste la limba. Se călesc legumele cu ulei, apoi se adaugă sucul de roșii. Peștele intră în această nebunie de gusturi și se fierbe câteva minute pentru că legumele să pătrundă în carne.
Valentina gătește plachia în stilul ei.
Peștele, tăiat rondele sau bucăți mai mari, sărat în prealabil se prăjește puțîn înainte, niciodată pană la a fi crocant ci doar atât cât să îl pătrundă fierbințeala uleiului.
Fiecare gospodină face plachia în mod diferit.
Este o regina a mâncărurilor deltaice și poate fi făcută din diverse specii de peste. Cele mai gustoase plachii pe care le-am mâncat au fost din somn, crap și știucă.
Unele gospodine pun plachia și la cuptor, ceea ce nu e rău deloc. Poftă bună.