Obiceiuri dobrogene

În  Dobrogea, întâlnim obiceiuri care s-au păstrat din vremuri de demult și încă mai sunt practicate:„Lazarelul” – practicat în Sâmbătă de Floriipracticat și în prezent în localitatea cu populație preponderent grecească, Izvoarele. Obiceiul povestește că Lazăr, moare într-un accident în timp ce se află la pădure pentru a aduce hrană pentru animale. Mama și fecioarele din sat îl plâng, iar din mormântul lui Lazăr se dezvoltă un copac cu ramuri bogate.

„Olaria” – Este o tradiție dobrogeană ce reprezintă purificarea aerului și gonirea duhurilor rele din zona localității, înainte de începerea Postului Mare. Se mai numește “Orarie” sau Hurhumbalu funcție de localitate (Izvoarele, Niculițel, Parches). Obiceiul constă în aprinderea pe dealuri a unor focuri din resturi vegetale sau din furajele consumate de animale în timpul iernii, simbolizând purificarea vechii vegetații, pentru a face loc unei vegetații noi și prospere. Rostogolirea pe dealuri a roților de căruță înfășurate în paie, simbolizând cursul soarelui pe cer, simboliza și purificarea a tot ce a fost rău pentru comuniune.
„Caloianul” – practicat după Paște – Obiceiul constă în fabricarea unei păpuși de lut, ce era îngropată în câmp, că apoi după o perioada de timp să fie deshumată, ruptă în bucăți și împrăștiată pe câmp, simbolizând fertilitatea, belșugul culturilor și regenerarea vegetației.
„Paparuda” – practicat în a treia zi de Paști în localitățile Niculițel, Luncavita, Vacareni, Jijila –  Obiceiul constă în stropirea cu apă a unui alai de tinere sau de femei bătrâne, împodobite cu flori sau cu ramuri verzi, ce intră din curte în curte. Tinerele sau bătrânele, dansează și cânta pentru ploaie, apoi sunt udate de gazdă sau se udă între ele.
„Colindatul” – mersul cu Moș Ajunul, practicat în seară Ajunului de Crăciun este un obicei pe care îl întâlnim și azi, practicat în general de copii care reiau colindele cântate altădată de cetele de feciori și bărbați.
„Ursul”, „Brezaia”,„Capra”– practicate în seară Ajunului de Crăciun – obiceiuri al colindatului cu măști, ce se mai practică în localitățile Niculițel, Valea Teilor, Greci, Enisala.
„Mosoiul” – se practică și azi, numai la Luncavita, obicei al colindatului cu măști ce a devenit o emblemă nu numai a Luncavitei, dar și a Dobrogei.
„Oleleu”practicat în seară Ajunului de Crăciun de grupuri de flăcăi ce bat cu talangile în pământ fiind așezați în cerc sau semicerc în față casei sau porții simbolizând protejarea gospodăriei de spiritele rele. Obiceiul se mai practică în zona Măcinului.
„Semănatul”practicat în ziua de Anul Nou – Obicei practicat de copii ce intră din casă în casă și aruncă cu boabe de grâu, spunând vorbe de bun augur pentru rodul pământului în anul nou ce va veni.
„Bobotează”practicat în ziua de 6 ianuarie- Obiceiul constă în recuperarea de către flăcăi a crucii aruncate în apă, dovedind astfel trecerea lor în rândul bărbaților.

WhatsApp Logo