Delta Dunării – Date importante

Delta Dunării, România, reprezintă un ultim paradis natural european, o adevărată rețea de canale, lacuri, ostroave și garle, păduri cu aspect tropical un amalgam de culturi și etnii, o mare diversitate de vietăți, peste care tronează, că un rege, maiestuosul pelican. Iubitorii de natură și liniște își pot găși refugiul aici, ascunzându-se în hatisurile de lacuri și canale care-i poartă într-o lume de vis încă nedistrusa de intervenția ucigătoare a omului.
Cu o suprafață de aproximativ 5050 km pătrați, Delta Dunării se situează pe locul secund în Europa, după Delta Volgăi, formându-se acum 10000 de ani la gurile de vărsare ale Dunării în Marea Neagră. Dunărea care izvorăște din Germania, din Munții Pădurea Neagră traversează teritoriile a zece țări și după o călătorie de 2860 de km își găsește odihnă varsându-se alene prin trei brațe principale în Marea Neagră (Chilia, Sulina, Sf. Gheorghe).
Întreg teritoriul este declarat în anul 1990 Rezervație a Biosferei, inclusă în patrimoniul mondial și este administrat de către o instituție cu sediul în Tulcea(str. Portului nr 34 A; www.ddbra.ro), condusă de un guvernator. Obiectivul principal al ARBDD este în principal cel de a conservă și proteja imensul patrimoniu natural existent în acest colț de răi al lumii. O altă preocupare de o deosebită importantă este cea de reconstrucție ecologică a zonelor degradate de impactul activităților umane, în special din perioada comunistă. Fauna deltei cuprinde numeroase specii de păsări, mamifere, reptile, amfibieni precum și 3018 specii de nevertebrate.
Ornitologii pasionați au posibilitatea de a admira de-a lungul unui an, un număr de 331 de specii de păsări, multe dintre acestea fiind foarte rare în Europa.
În timpul migrației de primăvară (15 aprilie-15 iunie) cea mai atractivă și mai interesantă perioada de birdwatching (că și august -septembrie), la un traseu organizat de 8-10 zile pot fi observate în medie un număr de aproximativ 140-160 de specii de păsări. Pasărea simbol a deltei este pelicanul, reprezentat de cele două specii europene: pelicanul creț și pelicanul comun. Alte specii interesante pentru delta sunt: șoimul dunărean (Falco cherrug), codalbul (Haliaeetus albicilla), soimuletul de seară (Falco vespertinus), gașcă cu gât roșu (Branta ruficollis), dumbrăveancă (Coracias garrulus), prigoria (Merops apiaster), ciocănitoare de grădina (Dendrocopos syriacus), tiganusul (Plegadis falcinellus), lopatarul (Platalea leucorodia), etc…
Dintre mamifere amintim vidra europeană (Lutră lutră), una dintre cele mai bogate populații din Europa, pisica sălbatică (Felix silvestris), câinele enot (Nyctereutes procyonoides), porcul mistreț (Sus scrofa), etc.. Reptilele sunt și ele bine reprezentate de șarpele de apă (Natrix tessellata) și șarpele de casă (Natrix natrix), broască țestoasă de uscat (Testudo graeca) și broască țestoasă de apă (Emys orbicularis), precum de de o varietate de specii de șopârle. O altă bogăție naturală a deltei sunt peștii, dintre speciile cele mai des întâlnite amintim: crapul(Cyprinus carpio), somnul (Silurus glanis), știucă (Esox lucius), șalăul (Stizostedion lucioperca), sturionii (familia Acipenseridae), etc…
Că o curiozitate, cel mai mic peste semnalat în delta este un guvid, ce nu depășește că lungime 3,2 cm., care se găsește numai în Delta Dunării. Tot că o curiozitate, cea mai mare știucă pescuită în delta avea „doar” 18 kg. și peste un metru lungime, iar cel mai mare somn capturat avea aproape 400 kg. Delta Dunării are o populație de aproximativ 15000 locuitori, împărțiți în 25 de sate, cea mai mare localitate fiind orașul Sulina, care are circa 5000 de locuitori. Populația majoritară este formată din români care conviețuiesc că într-un modern „Turn Babel” împreună cu peste 15 minorități (lipoveni, ucraineni, turci, tătari, greci, ruteni, italieni, etc..). Tulcea turistică Orașul Tulcea (Aegyssus în antichitate), poartă de intrare în Delta Dunării, oferă vizitatorilor numeroase puncte de interes turistic, cele mai interesante fiind cu siguranță cele patru muzee (artă, arheologie, etnografie, științele naturii).
Cine dorește o frumoasă vedere panoramică a întregului oraș, poate urcă pe Colnicul Horia, unde se află un impozant monument ridicat în cinstea eroilor căzuți în timpul războiului pentru câștigarea Independenței României și alipirii Dobrogei la Patria Mama. Tot în Tulcea, că un interesant punct de vizitat poate fi un tur la atelierul ultimului marangoz(fabricant de bărci pescărești din lemn) din regiune…. Evident că, luând orașul la pas, puteți descoperi și alte obiective care va vor atrage atenția si încânta ochiul, că avanpremieră a spectacolului care va urmă-DELTA DUNĂRII.
WhatsApp Logo