Uliu pasarar (Accipiter nisus)

Uliul pasarar este o pasăre de pradă, mai mare decât un porumbel are în repaos ţinută aproape verticală. Zborul său este cotit, imprevizibil. Femela are talia considerabil mai mare decât a masculului, are spatele brun-cafeniu spre deosebire de mascul la care este cenuşiu-închis.

Uliu pasarar (Accipiter nisus)

Pieptul deschis la culoare este dungat transversal, striaţiune cafenie la femelă, roşcată la mascul. În zbor silueta păsării scoate în evidenţă aripile late şi coada lungă dungată de-a curmezişul, ambele caracteristici ale speciei. Cuibăreşte prin copacii din mijlocul pădurilor de la şes şi până la munte. Iarna numărul uliilor păsărari creşte întrucât populaţiei autohtone i se adaugă un număr apreciabil de exemplare venite din nordul continentului.

Pasăre exclusiv carnivoră, aretele, ulieşul, uliacul, bodâgaşul, cobăţul sau cobiţul (în Banat), uliul-vrăghiilor, ulişorul, purtător încă şi a unei alte duzini de denumiri mănâncă pradă vie, în special păsărele mici dar şi rozătoare.

Deseori se aventurează în oraş profitând de aglomeraţie pentru a surprinde păsările neatente, ocazie cu care poate fi văzut prin parcuri în zbor fulgerător printre ramuri joase sau în altă alternativă, planând la mare înălţime, zbor-plutit întrerupt rar de câteva bătăi repezi din aripi.

Pasare comuna pentru Delta Dunarii, se gaseste in special in arealul satelor de unde isi culege prada.

foto: Mihai Baciu

Thumbnail

Articolul anterior
Gaita (Garrulus...

Thumbnail

Articolul următor
Sfrâncioc rosiatic...