Tiganusul (Plegadis falcinellus)

Tiganusul sau Ibisul cum mai este cunoscut reprezintă una din curiozitățile din Delta Dunării. Co ciocul curbat , penele maronii cu reflexii metalice-verzui, tiganusul(Plegaddis falcinellus) face parte din familia ibisilor și lopătărilor.

Tiganusul (Plegadis falcinellus)

Trăiește la marginea lacurilor și canalelor mlăștinoase, mănâncă cu predilecție lipitori și insecte și viermi pe care-i găsește în mal cu ajutorul ciocului relativ lung.

În Delta Dunării cuibărește în copaci în colonii alături de starci, lopătari,egrete și cormorani. Cele mai importante colonii sunt cele de la Purcelu, Nebunu.

Lungimea: 55-65 cm

Anvergură aripilor: 80-95 cm

Greutatea corporală: 530-770 g

Tiganusul (Plegadis falcinellus)

Maturitatea sexuală: la vârsta de 3 ani

Perioada de clocit: diferă

Numărul ouălor depuse: 3-6, de regulă 4, verzi-albăstrui închise

Durata clocitului: 21 de zile

Vârsta primului zbor: 5-6 săptămâni

Mod de viaţă

Comportament: activ ziua, sociabil

Hrană: amfibieni, moluşte, viermi, reptile, răci, peşti, insecte şi larvele acestora

Sunete emise: un croncănit răguşit

Specii înrudite

În familia Threskiornithidae se încadrează 13 specii de ibişi şi lopătari.

foto: Mihai Baciu

Thumbnail

Articolul anterior
Gasca cu gât roșu...

Thumbnail

Articolul următor
Fugaciul de tarm...