Prundaras de desert (Charadrius leschenaultii)

Pasăre de țărm ce trăiește în zonele semi deșertice ale Turciei și Asiei centrale, iernează în Africa. Puține observații în zona Europei, dar a fost observat până și în Islanda.

Prundaras de desert (Charadrius leschenaultii)

Prundarasul de deșert are picioarele lungi pentru specia să , ciocul negru, gros. Masculii în perioada de împerechere au spatele gri cu aripile albe. Pieptul, fruntea și ceafă de culoare castanie.Femelă asemănătoare masculului , dar cu nuanțe mai șterse. Iarnă păsările sunt în culori mai șterse. Picioare verzui.

Hrana sa constă din insecte, crustacee și viermi anelide, care sunt obținute printr-o tehnică de alergare și pauză, mai degrabă decât prin sondarea constantă .

Cântecul de zbor este un tril blând.

Prundaras de desert (Charadrius leschenaultii)

Prundarasul de deșert este una dintre speciile cărora li se aplică Acordul privind conservarea păsărilor de apă migratoare din Africa-Eurasia (AEWA).

foto: Mihai Baciu

Thumbnail

Articolul anterior
Cufundar cu cioc...

Thumbnail

Articolul următor
Pitulice verzuie...