Pescărușul cu picioare galbene (Larus michahellis)

Content Image

Pescărușul cu picioare galbene ( Larus michahellis ) este o pasăre sedentară întâlnită în apropierea bălților și a lacurilor și de-a lungul litoralului. Este adaptată foarte bine și habitatului urban unde profită de abundență hranei. Mult timp a fost considerată o subspecie a pescarusului argintiu care este specific zonei nordice a Europei. Cu acesta se aseamănă foarte mult la înfățișare și de aici au apărut și multele controverse și confuzii. În România sunt și cărți de specialitate unde specia este prezentată că fiind Larus argentatus, adică pescărușul argintiu iar în mediul online pescărușul cu picioare galbene este aproape inexistent și prezentat că fiind pescărușul argintiu. Există și o subspecie a pescarusului cu picioare galbene – Larus cachinnans.

Pescărușul cu picioare galbene este definit de culorile gri-argintiu, alb, negru și galben. Diferențele față de pescărușul argintiu sunt la picioare, unde pescărușul cu picioare galbene are un colorit galben iar cel argintiu roz. Coloratia de gri-argintiu de pe spate este mai pronunțată și mai închisă la nuntă la pescărușul cu picioare galbene. Sub cioc se poate vedea o pată de culoare roșie. Tinerii au o colorație pestriță de brun cu alb, cu ciocul și picioarele închise la culoare. Lungimea pescarusului cu picioare galbene este de 55-65 cm, anvergură aripilor de 1,3 – 1,5 m iar greutatea de 750 – 1200 g.

Hrană este constituită din pești și diferite specii acvatice pe care le prinde direct din zbor sau prin scufundări superficiale. În zonele urbane se hrănește și cu resturi menajere. Este considerată o pasăre dăunătoare pentru că distruge des cuibul altor păsări din care mănâncă puii sau ouăle.

Pescărușul cu picioare galbene își face cuibul pe plajele întinse, pe stânci atunci când cuibărește pe litoral sau pe clădiri pentru perechile care cresc puii în zonele urbane. Femela depune 2-3 ouă într-o singură serie pe an.

foto: Mihai Baciu

Thumbnail

Articolul anterior
Sturz de vii...

Thumbnail

Articolul următor
Cocor mare (Grus grus)

WhatsApp Logo