Codobatura cu cap galben (Motacilla citreola)

Content Image

Codobatura cu cap galben este o specie cu răspândire relativ redusă în estul Europei, dar cu o distribuție largă în Asia. Specia migrează din regiunile centrale, nordice și vestice ale Asiei, spre sudul continentului asiatic. În perioada de cuibărit, ocupă habitate din apropierea zonelor umede, cum sunt lacuri, pajiști inundabile, iar în teritoriile de iernat preferă mlaștinile costiere, lagunele cu apă salmastră și insulele formate pe râuri. Mai poate fi întâlnită și în habitate de terenuri agricole și zone rurale, mai puțin prezentă însă în zone urbane. Masculul este inconfundabil, având capul galben, partea din spate a gâtului neagră, spatele gri și două dungi late albe pe aripi. Femela are maro-cenușiu și galben pe obraji. Juvenilul este gri deasupra, cu dungi albe pronunțate pe aripi, cu partea superioară a cozii de culoare neagră. Flancurile juvenilului sunt gri, asemănătoare codobaturii albe. Lungimea corpului este de 17-20 cm, iar anvergura aripilor este de 26-30 cm. Longevitatea maximă atinsă în sălbăticie este de 13-14 ani.

Specia migrează spre sudul continentului asiatic din teritoriile de cuibărit în lunile septembrie-octombrie, revenind în lunile martie-aprilie. Rareori, în pasaj, efectivele din estul Europei pot staționa și în România și țările din sud-estul continentului, dar fără a cuibări aici, fiind considerată o specie accidentală în aceeastă regiune. Cuibăritul se desfășoară în perioada aprilie-iunie, perechile monogame formându-se încă din teritoriile de iernat, în lunile februarie-martie. Ca și rudele sale, codobatura cu cap galben balansează coada atunci când staționează.

Specia este amenințată de degradarea și pierderea habitatului propice, fapt care a cauzat reducerea efectivelor din unele țări. Protecția zonelor umede și a habitatelor adiacente specifice codobaturii albe este prioritară pentru păstrarea parametrilor acestei specii în limitele favorabile.Caracteristicile forma

Codobatură cu cap galben  de sex masculin are capul luminos, spate galben, negru sau gri, unii în galben de mai jos gât este un îngust inel negru guler, talie gri închis. Converteste coada si coada maro inchis, cele exterioare două perechi de coada în formă de pană, cu pete mari albe. Aripile maro inchis, converteste aripa pe coverts mare, medie si interna, cu mare alb zbor pene marginea pene. Goliciunea galben strălucitor. Locuri Jenny și cefalice Hui galben galben cap, amestecat cu un pic de sfârșitul pene maro, iar restul de partea superioară a corpului gri inchis sau gri, cu model sprânceană galben. Goliciunea galben. Iris maro inchis sau maro închis, cioc negru, abanos tars.

Reproducere sezon din mai până în iulie. De obicei, cuib în pământ sau iarbă movile de mai jos. Cuib de frunze fân, stem, rădăcini, mușchi și alte materiale, par pad interior, pene și alte materiale moi. 4-5 ouă pe gunoi, ou este oval, de culoare albastru-gri sau ocru, este un pete maro, dimensiune ou este de 18 ~ 22 mm × 14 ~ 16mm.
Subspecii

Galben-cap codobatura sud-vest specii Asia (denumirea științifică: Motacilla citreola calcarata)

Subspecii codobatura galben-cap (denumirea științifică: Motacilla citreola citreola)

Galben-cap codobatura Xinjiang subspecii (denumirea științifică: Motacilla citreola werae)

foto: Mihai Baciu

Thumbnail

Articolul anterior
Privighetoarea...

Thumbnail

Articolul următor
Fugaci pitic...

WhatsApp Logo