Broasca testoasa de uscat (Testudo graeca)

Mediul natural si ciclul de hibernare

Habitatul natural al broastei testoase de uscat din specia Testudo graeca graeca (Broasca testoasa greceasca) sunt zonele cu vegetatie semidesertica si padurile din zonele mediteraneene, hranindu-se cu plante suculente gen Euphorbia (o planta cu suc laptos, foarte hranitor). In acest habitat broasca testoasa Testudo graeca graeca trebuie sa se adapteze unor schimbari periodice de meniu, datorate caracterului sezonier al vegetatiei care este disponibila si comestibila pentru broasca iarna si primavara. Astfel, broasca testoasa Testudo graeca graeca hiberneaza in anotimpul cald, fiind foarte activa in anotimpul rece.

Mediul in captivitate

Intrucat mediul unei broaste testoase din specia Testudo graeca graeca tinuta in captivitate trebuie sa „mimeze” mediul ei natural, este bine sa ne asiguram ca ea dispune de suficient spatiu de miscare intr-un areal uscat, cu ierburi similare celor care cresc in zonele semi-aride, avand, de asemenea, apa proaspata la dispozitie, in orice moment al zilei.

Aceasta specie se adapteaza foarte greu sau chiar deloc la un mediu inchis, cum ar fi un apartament sau un terariu, chiar daca acesta este de dimensiuni mari. Este, de asemenea, o reptila pretentioasa si sensibila la boli, astfel incat nu se recomanda sa fie tinuta in colectivitati formate din alte specii de broasca testoasa sau chiar membri ai aceluiasi gen, intrucat poate contracta foarte usor diverse boli, dintre care unele sunt foarte grave si greu de tratat.

Alimentatia

Alimentatia broastei testoase de uscat din specia Testudo graeca graeca este 100% vegetala, spre deosebire de speciile tropicale; nu se recomanda sub nici o forma hranirea ei cu proteina animala, grasimi sau alimente foarte bogate in proteine, deoarece aceste alimente pot genera probleme la nivelul aparatului digestiv al broastei, afectiuni letale ale rinichilor datorita cresterii nivelului de uree precum si cresterea accelerata a puietului datorita continutului ridicat de fosfor, care are ca rezultat osificarea defectuasa a carapacei (capata un aspect neregulat, cu umflaturi si denivelari).

Astfel, o dieta corecta consta in fibre vegetale si legume proaspete (mar, morcovi, ardei gras, salata, iarba, fulgi de grau, de porumb, trifoi, pere, caise etc.), suplimentata cu vitamine si calciu. Nu se recomanda alimente de origine vegetale cum ar fi: varza, spanacul, broccoli, deoarece acestea inhiba absorbtia corecta a calciului si pot provoca probleme grave de sanatate.

Toate broastele testoase hiberneaza – hibernarea este o etapa periodica foarte importanta in viata broastelor testoase si, in captivitate, de foarte multe ori broastele mor in timpul hibernarii datorita lipsei pregatirii adecvate; datorita faptului ca in timpul hibernarii animalul nu se hraneste, dar consuma din depozitele acumulate sub forma de grasime, este bine sa ne asiguram ca broasca testoasa este perfect sanatoasa si bine hranita inainte de sezonul ei obisnuit de hibernare si de abia apoi putem incepe sa-i pregatim un loc in care sa hiberneze. Daca avem dubii in ceea ce priveste pregatirea broastei pentru hibernare, este bine sa apelam la medicul veterinar pentru o consultatie completa.

foto: Mihai Baciu

Thumbnail

Articolul anterior
Capriorul...

Thumbnail

Articolul următor
Izvoras cu burta...

WhatsApp Logo