Red kite – (Milvus milvus)

The red kite (Milvus milvus) is a medium-large bird of prey in the family Accipitridae, which also includes many other diurnal raptors such as eagles, buzzards, and harriers.

Two subspecies are recognised:

  • M. m. milvus (Linnaeus, 1758) – Europe and northwest Africa to the Middle East
  • M. m. fasciicauda Hartert, 1914 – Cape Verde Islands

The subspecies M. m. fasciicauda is almost certainly extinct.

The following figures (mostly estimates) have been collated from various sources. They cover most of the countries in which red kites are believed to have bred.

Country Year Pairs Trend Notes
Albania Un­known Bred 1906
Algeria 0 Un­known Bred in the 19th century, now extinct
Austria 2000 0–2 Extinct 1950, recolonised 1970s; 10 pairs 1990
Belarus 1997 1 Un­known Extinct 1950s, recolonised 1985; 10 pairs 1990
Belgium c.1995 50–60 Declined to 1–3 pairs early 1970s, then recovery
Bosnia and Herzegovina 0 Un­known
Bulgaria 0 Un­known May breed but no proof
Canary Islands 0 Extinct 1970s
Cape Verde 2000 1? 50–75 pairs late 1980s; effectively extinct
Croatia 0 Un­known 2–5 pairs 1980s
Czech Republic 2013 165-185 Extinct late 19th century, recolonised 1975
Denmark 2021 300-350 Extinct c.1920, then recolonised (from Sweden) 1970s
England 2011 c.2000 Extinct 1870s, reintroduced 1989–1992, recovering
Estonia 1989 <1 Un­known
France late 2000s c.3000 2300–2900 pairs 1980s
Germany late 2000s c.12000 15000–25000 pairs 1980s
Greece 0 Un­known
Hungary c.1998 1+ 30 pairs 1950s
Ireland 2010 7 First successful breeding reported in 2010 following reintroduction in 2007
Italy c.2002 300–400 Un­known 70–150 pairs late 1980s
Latvia 1992 0–50 Extinct 1964, then recolonised
Lithuania 1988 1–2 Extinct, then recolonised 1981
Luxembourg 2015 90
Moldova 1990 1 Un­known
Montenegro 1995 0 Un­known
Morocco c.1992 10–100 In danger of extinction
Netherlands c.1998 <5 Extinct 1852, recolonised 1976
Northern Ireland 2010 5 First successful breeding reported in 2010 following reintroduction in 2008
North Macedonia 0 Un­known
Norway 1980 0 Bred occasionally in the 19th century
Poland c.1998 650–700 400–450 pairs 1980s
Portugal c.1995 100–200 Un­known
Romania 1995 15–20 Un­known
Russia 1992 0–50 Un­known
Scotland 2009 135 Extinct 1886, reintroduced 1989–1992
Serbia Un­known
Slovakia 1992 10–20 Un­known
Spain late 2000s c.2200 10,000 pairs 1977
Sweden 2020 1900-2200 Increase from 400 pairs in 1993
Switzerland 2013-2016 2800-3500 Declined 19th century, later recovery; 235–300 pairs in the late 1980s, 800-1000 pairs in 1995.
Tunisia 0 Un­known Bred in the 19th century, now extinct
Turkey 0 Un­known May have bred in past but no proof
Ukraine 1990 5–8
Wales 2009 c.1000 Declined to 2 pairs in the 1930s, then recovery

Red kite - (Milvus milvus)

Only few observation near the Danube Delta.

photo: Mihai BACIU

Thumbnail

Previous Post
Greenish warbler -...

Thumbnail

Next Post
Black-winged kite...