Șoimul călător (Falco peregrinus)

Content Image

Șoimul călător (Falco peregrinus) este o pasăre de pradă cu o lungime de 38 cm și o anvergură a aripilor de 101 cm. Este unul din cei mai mari șoimi și are un cioc scurt și încovoiat, specific păsărilor de pradă. Are un colorit deschis pe gât și piept, creștetul negru și o “mustață” neagră, în contrast cu față, care este albă. Partea superioară a corpului este dungată cu gri, negru și alb sub aripi, iar burtă este pestriță. Benzile albe și gri se văd și pe coadă scurtă. Ambele sexe seamănă că aspect, femelă fiind mai mare. Șoimul călător este printre cele mai răspândite păsări de pradă; trăiește pe aproape toate continentele, cu excepția insulelor oceanice și a Antarcticii. Acest prădător înaripat este puternic și agil. Vânează păsări mici, rate, lilieci și mamifere mici. Șoimul călător are o capacitate de zbor record și poate coborî asupra prăzii cu 320 km/h. Își poate urmări pradă la viteze de 112 km/h. În timpul zborului are o viteză medie de 40-55 km/h. Anduranță mare de zbor este demonstrată de migrația să, în timpul căreia unele păsări călătoresc mai mult de 25.000 de kilometri.

În timpul perioadei de împerechere, șoimul călător își face cuib pe stâncile care ies din mare, pe fetele stâncilor sau în carierele de piatră. Dacă trăiește în oraș, va alege o clădire înalta, pe care își face cuibul. În anul următor se întoarce în același loc pentru împerechere. Manevrele acrobatice, plonjarile de la înălțime și spiralele pe care le face în aer fac parte din ritualul de curtare și sunt o priveliște uimitoare.

Femela depune între două și cinci ouă, de culoare maro-roșcat, cu puncte închise. Atât masculul, cat și femela participa la clocirea ouălor, care durează 29-32 de zile. După ce puii ies din găoace, femela rămâne în cuib pentru a-i proteja, iar masculul vânează. După 35-42 de zile, puii părăsesc cuibul, dar nu se îndepărtează până nu și-au perfecționat stilul de zbor și de vânătoare.

Șoimul călător a fost pe cale de dispariție din cauza pesticidelor, a culegatorilor de ouă și a persecuției proprietarilor de terenuri. Din fericire, criză a fost evitată prin programul de protecție și control al utilizării de pesticide și prin programul de împerechere, prin intermediul căruia șoimii au putut fi eliberați în sălbăticie.

foto: Mihai Baciu

Thumbnail

Articolul anterior
Rândunica (...

Thumbnail

Articolul următor
Lacustar ( Pastor...

WhatsApp Logo