Rata pestriță (Anas strepera)

Content Image

Rată pestriță ( Anas strepara ) este o specie de rată de suprafață prezența în general în Europa Continentală. La noi, rată pestriță poate fi văzută în număr mai mare în perioada verii când vine pentru creșterea puilor, începând cu luna martie și până în noiembrie. Sunt și exemplare de rată pestriță care iernează la noi, mai ales în iernile blânde, în apele din zonele sudice ale țării.

La rată pestriță, diferențele de formă și colorit sunt mai puțîn evidente între mascul și femela decât la celelalte specii de rate. Penajul este pestriț de unde vine și numele de rată pestriță. Masculul are un colorit general brun-cenușiu cu penele din zona cozii de culoare neagră și abdomenul alb-gălbui. Femela este asemănătoare cu rată mare însă are dimensiuni mai mici. Oglindă de pe aripi este de culoare albă cu pete în apropiere de culaore cărămizie și neagră. Ciocul este negricios iar picioarele gălbui. Rată pestriță are o lungime de 45-55 cm, deschiderea aripilor de 85-95 cm și o greutate de 600-900g.

Rată pestriță se hrănește în general în ape de mică adâncime, unde filtrează cu ciocul apă de suprafață sau caută pe fundul apei vegetație acvatică, semințe și rădăcini.

Rată pestriță cuibărește în stuf, unde femela depune 8-12 ouă gălbui, într-o singură serie pe an, pe care le cloceste 25-28 de zile.

foto: Mihai Baciu

Thumbnail

Articolul anterior
Corcodel mic...

Thumbnail

Articolul următor
Pupaza (Upupa epops)

WhatsApp Logo