Când cauţi informaţii pe net despre această pasăre, te apucă groaza. Primele rezultate pe care le afişează Google îţi spun că este o delicatesă în bucătăria francezilor şi că biata pasăre este pregătită cu o cruzime greu de înţeles pentru a fi înfulecată de nişte gurmanzi groteşti. Bietul ortolan, prins de bucătarul şef, este ţinut în întuneric câteva zile, îndopat cu seminţe, îmbătat cu brandy super scump şi apoi gătit. Se mănâncă întreg, cu tot cu oase…… o biată pasăre, de mărimea unui pumn de copil. Noroc că, în 1999 (cam târziu ce-i drept!)
Franţa a interzis consumarea acestei minunate păsări cântătoare, dar nu se ştie dacă legea nu este încălcată pe ici pe colo, prin farfuriile unor hulpavi fără minte.
Ortolanul este o presură de culoare galben-roşcată, cu capul cenuşiu şi guşa gălbuie. Se hrăneşte cu seminţe şi insecte şi îşi face cuibul foarte aproape de sol sau chiar pe sol, protejat de iarbă sau tufişuri înalte.
Este o pasăre migratoare care se refugiază iarna în ţinuturile calde ale Africii – acolo nu cred că o mănâncă nimeni!