Fugaciul mic ( Calidris mînuță ) este o pasăre migratoare care se reproduce în zonele de tundra din Nordul Europei. De toamna și până primăvară poate fi văzut în toată Europa în zonele litorale. În interiorul continentului, apare toamna și primăvară pe rutele de migrație, aflate în principal în Europa Estică.
Fugaciul mic are un penaj de culoare cenușie-brună în părțile superioare și albă în părțile inferioare. Ciocul și picioarele sunt negre. Penele de pe spate și aripi au aspectul unor solzi cu marginile în nuanțe deschise. Culoarea brună este mult mai intensă primăvară, în perioada reproducerii. Lungimea fugaciului mic este de 12-14 cm, deschiderea aripilor de 34-37 cm și greutatea de 20-40 g.
Hrană este alcătuită din mici viețuitoare de pe malurile apei.
Cuibul este construit pe teren uscat, protejat de eventuale inundații dar în imediată apropiere a ochiurilor de apă și a terenurilor mlăștinoase. Comportamentul reproductiv este destul de ciudat, fugaciul mic este atât monogam cât și poligam. În cazul perechilor monogame, ambii parteneri participa la clocitul celor 3-4 ouă timp de 20-21 de zile și la creșterea puilor. În unele cazuri, atât masculul cât și femela părăsesc prima ponta, în timp ce partenerul cloceste, pentru a construi un alt cuib cu o altă femela respectiv mascul. Partenerul rămas, fie el femela sau mascul, va continuă să clocească și să crescă puii de unul singur.
Din aceeași familie : Fugaci de țărm , Fugaci pitic , Bătăuș , Becațina , Sitar de mal , Fluierar de mlaștina