Frunzarita balcanica ( Hippolais olivetorum ) se reproduce în sud-estul Europei și în Orientul Apropiat. Este migrator, iernând în estul și sudul Africii, din Kenya la sud până în Africa de Sud.
Frunzarita balcanica este o specie care se găsește în pădurile de stejar, livezile de măslini, livezile și plantațiile de migdali. Depune trei sau patru oua intr-un cuib facut in copaci sau tufisuri solide.
Acesta este o pasare de mărime medie, cu cicul puțin mai lung și coada mai scurtă. Este cea mai mare dintre frunzarite . Adultul are spatele și aripile de culoare gri praf sau maroniu și părțile inferioare de un alb sters.
Se hrănește cu nevertebrate. Cântecul său este o succesiune de scârțâituri puternice, cu înălțimea mai scăzută decât a celorlalte frunzarite.
Numele genului Hippolais provine din greaca veche hupolais, așa cum a fost scris greșit de Linnaeus. Se referea la o pasăre mică menționată de Aristotel și alții și poate fi onomatopeică sau derivată din hupo, „sub” și laas, „piatră”. Specificul olivetorum este latinesc pentru „al plantațiilor de măslini.
O singura observatie pentru Romania pana la scrierea acestui articol, un exemplar capturat in plasele ornitologilor de la statiunea de inelare de la Agigea.